• PBZN
  • PBZN


При снежна виелица и лавини

Снежни виелици

Снежните виелици и заледявания са често явление за нашата страна. Характерни са за декември и януари, но могат да се проявят и през останалите зимни месеци. Снежните бури и заледявания водят до разрушаване на въздушните комуникации, блокиране на пътищата и е възможно да поставят в рискова ситуация живота на много хора.

Трябва да се имат предвид следните мерки за защита:
  ▪  Необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания.
  ▪  Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и храна в чантата си.
  ▪  Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. Носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани. Поставете вериги.
  ▪  Изберете първокласните пътища, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
  ▪  Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
  ▪  Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на Пожарна безопасност и защита на населението, полицията или тел.112.
  ▪  Ако затънете в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодично. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.
  ▪  Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване от I-ва, II-ра, III-та и IV-та степен се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.
  ▪  Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място.
  ▪  Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.
  ▪  Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.
  ▪  В населените места се обърнете към административните власти, структурите на МВР.

Лавини

Лавините възникват най-често по склоновете със специфичен наклон и неравна повърхност. Напомнят гигантски водопад, а скоростта на снежните маси може да надхвърли 300 км в час. Лавинната снежна вълна е в състояние да помете всичко по пътя си.

В планината е задължително да се спазват някои основни изисквания:
  ▪  Преди тръгване на излет в планината трябва да се информираме за състоянието на снежната покривка и особено за вятъра. Запознаването с метеорологичната обстановка и с прогнозите е задължително условие. Ако има вероятност за лавинна опасност, отложете излета.
  ▪  При мъгла е възможно да попаднете в лавина дори на места, където при ясно време това може да се избегне.
  ▪  Тръгнете на поход с опитен водач-планинар. Водачът на групата трябва да съобщи предварително точния маршрут на близки, хижари и на Планинската спасителна служба.
  ▪  Излизането в планината сам е равно на самоубийство. Дори най-малкото нещастие може да причини смърт. Не проявявайте излишна смелост. Поведението на групата трябва да е подчинено на правилата за сигурност.
  ▪  Спазвайте указанията на водача на групата и наложената от него дисциплина. Той преценява условията и взема решения, които са задължителни за всички. Не се отделяйте от групата.
  ▪  При съмнение, че сте попаднали в лавинообразен район, променете маршрута или своевременно се върнете на изходния пункт.
  ▪  Всеки член на групата подбира дрехи, обувки, лавинен шнур, ски и щеки за използване при възникване на лавина.
  ▪  Задължително е да се носят резервни дрехи, които могат да помогнат при измокряне или преохлаждане на тялото.

Copyright ©2011-2024 sofia-fire.bg. All Rights Reserved.